Bommelding

Een bommeldng is strafbaar als bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht. Een bommelding valt derhalve onder de strafbaarstelling van artikel 285 Sr.
Daarnaast kan onder omstandigheden het doen van een valse bommelding worden geschaard onder artikel 142a Sr, welk artikel speciaal is geschreven voor bommeldingen.

Bommelding art. 142a Sr

De bommelding door het achterlaten van een voorwerp of door het doen geloven dat een voorwerp aanwezig is, is strafbaar gesteld in artikel 142a Sr:

1. Hij die een voorwerp verzendt of op een al dan niet voor het publiek toegankelijke plaats achterlaat of plaatst, met het oogmerk een ander ten onrechte te doen geloven dat daardoor een ontploffing kan worden teweeggebracht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die gegevens doorgeeft met het oogmerk een ander ten onrechte te doen geloven dat op een al dan niet voor het publiek toegankelijke plaats een voorwerp aanwezig is waardoor een ontploffing kan worden teweeggebracht.

Straffen bij valse bommelding

De straffen voor het doen van een valse bommelding kunnen erg verschillen. Wij zetten een aantal straffen voor u op een rijtje:

  • Bommelding bij rechtbank (rb Overijssel, 5 februari 2015, ECLI:NL:RBOVE:2015:592: 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf
  • Bommelding bij ROC, Rb Overijssel, 29 april 2014, ECLI:NL:RBOVE:2014:2282: 3 maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf + 240 uur werkstraf
  • Bommelding bibliotheek Den Haag, 14 oktober 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:11857, 20 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, waarvan 18 dagen voorwaardelijk

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden